vrijdag 28 december 2007

NOS journaal I, II & III

I

Het opleuken van het NOS journaal begint steeds potsierlijker vormen aan te nemen. Vorige week donderdag, vrijdag en zaterdag werden we door de weergoden getrakteerd op mooi winterweer. De rijp aan de bomen zag er prachtig uit. Ik begon al te dromen van een witte kerst. Het NOS journaal kon er vorige week vrijdagavond blijkbaar niet omheen. Zij gaven het vorm door de kijker tussen nieuws en weer te trakteren op een plaatjesshow van winterlandschappen. De foto's waren deze dag genomen en aangeleverd door kijkers en werden getoond met een passend winterdeuntje. Het item kreeg nog meer nieuwswaarde door de opmerking dat er in Nederland veel fotografisch talent rondloopt. Ja dit is nieuws. Dit is een journaal van en voor u. De publieke omroep op zijn best.

II

Frank pakt zijn net aangeschafte telescoop uit. Willemijn leest een tijdschrift. Chris doet de boodschappen en ik zit te hangen op de bank en zapp langs het tv aanbod. Het is de dag na kerst. Bij CNN aangekomen blijf ik hangen en zie de gevolgen van een aanslag in Pakistan. Er wordt gemeld dat Benazir Bhutto bij deze aanslag aanwezig was en dat ze bewusteloos is afgevoerd. Even later wordt gemeld dat Bhutto is overleden. Reuters bevestigt dit. Chris komt met de nodige boodschappen thuis en ik ga thee zetten. Frank is gestopt met zijn telescoop en neemt bezit van de afstandsbediening. Hij gaat langs de tv velden op zoek naar meer nieuws over de aanslag op Bhutto. Het drie uur journaal van de NOS begint. Willemijn is gestopt met lezen en kijkt mee. Het journaal opent met het bericht dat de Nederlander in 2007 weer meer tijd in de file heeft doorgebracht dan in voorgaande jaren. Na nog wat lokaal nieuws wordt er eindelijk iets gezegd over een aanslag in Pakistan. Bhutto zou hierbij gewond geraakt zijn. Vreemd, NOS teletekst had tien minuten eerder 'gewond' al omgezet in 'gedood'. Leest de redactie van het NOS journaal z'n eigen berichen niet. Vol verbazing en ongeloof schakelen we nu over naar het RTL journaal. Hier wordt direct bericht over de aanslag en dood van Bhutto. Deze gebeurtenis wordt tevens keurig in een kader geplaatst. Ik ben bang dat het publieke NOS journaal binnenkort de informatie file helemaal niet meer aankan en ergens op een parkeerplaats staat.

III

Vanavond het NOS journaal jaaroverzicht. Hebben ze een heel jaar de tijd voor gehad. Moet lukken denk ik dan. Ik ga de diaprojector van zolder halen. Gezellig vakantiedia's kijken met een leuk deuntje eronder. Wie weet zit er nog een nieuwsitem in.

Geen opmerkingen: