woensdag 18 februari 2009

Songs the lord taught us

Geboren halverwege de jaren zestig hing voornamelijk muziek van het hippiedom in de lucht. Punk opende nieuwe muzikale deuren. De manier waarop The Cramps en de onlangs overleden zanger Lux Interiour muziek uit krochten en kelders van de jaren vijftig en begin jaren zestig in de blender deden valt met geen pen te beschrijven. De muziek uit de jaren vijftig bleek ruiger en vuiger dan de jaren zestig deden vermoeden. Zijn rocking teenage combo heeft er voor gezorgd dat mijn muzieksmaak is veranderd. Nieuwe bronnen werden aangeboord. Het werd meer dan een enkele 'date with Elvis'.

Maart 1990 heb ik ze voor het eerst live zien spelen. Locatie Jaap Edenhal. Het concert was een terug naar de basis van de rock-'n-roll.

Mij is ook de de bonte verzameling bezoekers bijgebleven. Van cultureel angehaucht tot Hells Angels. Iedereen wilde er bij zijn.

Aardige bijkomstigheid was dat wij na afloop een door Sjaak Swart getapt pilsje hebben genuttigd. Hij was indertijd uitbater van de Edenhal. Mister Ajax stond zelf achter de bar. De avond kon niet meer stuk.

Dat Lux Interior, geboren als Erick Lee Purkhiser, nu in het hiernamaals rondloopt op damespumps maat 45, broek op de knie, microfoon in de keel en allerlei kreten uitslakend wordt niet vreemd gevonden. 'Songs the lord taught us' was de titel van het debuutalbum van The Cramps. Lux had voorinformatie.

Geen opmerkingen: