Het concept weiland, bier uit plastic bekers en rock is goed. Wijze woorden van Peter F. op het festivalgelände van Hurricane in Scheessel. Het afgelopen weekend lag de wei er mooi bij, de pretcilinders waren van Beck's en de affiche was prima. Natuurlijk kent elk festival Künstler waar je niet op zit te wachten. Ik noem de misplaatste pathos van Keane en de overjarige symfonische rock van Faith No More. Daartegenover stonden namen als Editors, Franz Ferdinand, Kraftwerk, Datarock, Nick Cave. Mars Volta, Pixies, Nick Cave, Fleet Foxes, Eagles of Death Metal en Lily Allen. Kortom, wie doet je wat.
Eén band werd deze maand in het tijdschrift Mojo uitgeroepen tot 'the world biggest rock band'. Familiebedrijf Followill uit Nashville, drie broers en één neef, opererend onder de naam Kings of Leon zijn stilletjes doorgedrongen tot de wereldtop. Ze stonden vrijdagavond als hoofdact geprogrammeerd.
Popmuziek is voor een groot deel pose. Amerikaanse artiesten benaderen het vaak andersom. Eerst spelen dan komt de rest vanzelf. Kings Of Leon is hier een exemplarisch voorbeeld van. De muziek is geworteld in ouderwetse southern rock en tijdens het concert deed zanger Caleb Followill geen enkele poging een band met het publiek te smeden. Desondanks reageerde het jonge publiek in de wei uitzinnig. De muziek doet zijn werk. Er werd met vuur in de vingers gespeeld en de nummers klonken stuk voor stuk overdonderend. Recente hits als Sex on Fire en Use Somebody klinken als klassiekers.
Kings Of Leon wordt terecht beschouwd als top. Van hier en nu. Gewoon koel. De ijsbeer met gele jas na afloop ook.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten